Kuchnia

jaja

Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe

Połówki ugotowanych na twardo jajek wypełnione farszem o wyrazistym smaku. Prosta, efektowna i bardzo smaczna przekąska.

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo
70 g wędzonego łososia
2 łyżeczki masła
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki szczypiorku, drobno posiekanego oraz 1 łyżka do dekoracji
1 łyżka tartego chrzanu, ze słoiczka
kilka kropel soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie

Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ostrym nożem przekrawamy każde jajko wzdłuż na połówki. Wydrążamy delikatnie żółtka, używając do tego celu łyżeczki do herbaty. Żółtka przekładamy do miski.

W misce rozcieramy żółtka z majonezem, chrzanem i masłem. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego łososia i szczypiorek. Mieszamy, dodając sól, pieprz i cytrynę do smaku.
Połówki jajek napełniamy masą jajeczno-łososiową, układamy na półmisku.
Jak podawać

Faszerowane jaja chłodzimy, przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation