Kuchnia

a na deser...

Anyżkowo: Chałka z kruszonką Chałka z kruszonką

Maślana chałka idealna ma poranne śniadanie.
Również świetnie się sprawdza dla maluszków na podwieczorek.


Składniki chałka:

30g świeżych drożdży
500g mąki
1/2 szklanka mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
1 jajko
1/2 szklanki wody

Składniki kruszonka :

2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki

Przygotowanie chałki :

Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na 3 części. Rozwałkuj lekko na wałeczki i zapleć warkocz. Odstaw aby chałka podrosła.

Przygotowanie kruszonki :

Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Chałkę posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation