Kuchnia

zupy

Wiosenna zupa jarzynowa.
Przepis z http://anikagotuje.blogspot.com

Składniki:

2,5 litra wody
jedna marchewka
kawałek pietruszki
niewielki kawałek selera
duża garść zielonej fasolki szparagowej
duża garść żółtej fasolki szparagowej
garsteczka zielonego groszku
2 - 3 liście kapusty włoskiej
kilka różyczek kalafiora ( ja dałam trzy duże, które rozdzieliłam na mniejsze)
3 średnie ziemniaki
200 g śmietany 18%
duża łyżka mąki
pieprz
sól
koperek
kostka rosołowa


Gotujemy ok 2,5 litry wody
Dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę, seler i pietruszkę. Po 10 minutach dorzucamy groszek i dwa rodzaje fasolki szparagowej. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy różyczki kalafiora, pokrojone w kostkę ziemniaki, dość grubo pokrojone liście kapusty włoskiej oraz makaron i gotujemy jeszcze ok 10 - 12 minut
W tym czasie dorzucamy kostkę rosołową, a jak się rozpuści solimy i doprawiamy pieprzem
W międzyczasie przygotowujemy płyn , którym zabielimy zupę. Do osobnego naczynia wlewamy trochę płynu z gotującej się zupy, śmietanę i dużą łyżkę mąki. Wszystko dokładnie roztrzepujemy, aby nie było grudek i cząstek śmietany. Wlewamy do zupy. Chwilkę razem gotujemy
Na koniec wrzucamy do zupy trochę drobno posiekanego koperku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation