Kuchnia

kuchnia

Galaretka drobiowa


Potrzebowałam:

6 jajek
2 puszek groszku
2 puszek kukurydzy
5 ćwiartek tylnych z kurczaka
3 marchewek
1 pietruszki
soli, pieprzu do smaku
1 małej cebulki
duużo natki pietruszki i selera
żelatyny spożywczej

1. Do ok. 4 litrów wody wrzuciłam ćwiartki, obrane marchewki, pietruszkę i jej nać, selera oraz przypieczoną na palniku cebulkę. Dodałam soli i pieprzu do smaku. Gotowałam do momentu, aż mięso zmiękło.
2. Przecedziłam powstały rosół przez sitko o bardzo małych okach. (można przez szmatkę)
3. Mięso oddzieliłam od kości, usunęłam skórki i skroiłam na drobną kostkę.
4. Marchewkę pokroiłam w talarki.
5. Do wywaru dodałam żelatynę (wg przepisu na opakowaniu)
6. Ugotowałam jajka na twardo (ok. 12min)
7. W małych salaterkach (i szklanych małych miseczkach) ułożyłam na dnie połówki jajek wybrzuszeniem do góry, marchewkę wokół ścianek pojemnika, trochę mięska, groszek, kukurydzę i jeszcze raz mięsko.
8. Zalałam nieco schłodzonym rosołem z żelatyną.
9. Wyszło mi ok. 12 salaterek (+ resztki w większej misce).
10. Wsadziłam na ok. 2 godz. do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation