Kuchnia

kuchnia

Chińskie paczuszki z kurczaka w papierze ryżowym - Kuchnia Doroty

Kurczak w papierze ryżowym
Składniki:

500 gr piersi z kurczaka
3 grzyby MUN
100 gr pędów bambusa
2 cebulki dymki
kawałek kapusty pekińskiej
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
10-12 kawałków papieru ryżowego
ok. 1 szklanka oleju do smażenia

Na marynatę:

3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki wina ryżowego
1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka mielonego imbiru lub 2 świeżego, tartego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce, wymieszać. Odstawić.

Kurczaka umyć, pokroić w małą kostkę. Włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, odstawić na ok.1 h.

Grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, żeby zmiękły. Następnie osuszyć z wody i posiekać w drobne paseczki.
Kapustę posiekać na cienkie paski. Dymkę i szczypiorek posiekać drobno.
Pędy bambusa osączyć z zalewy, jeśli jest pokrojony na płatki, posiekać go w cienki paseczki.

Warzywa dodać do kurczaka w zalewie, wymieszać dokładnie.

Papier ryżowy położyć na blacie, delikatnie posmarować wodą (można zrobić to ręką, lub pędzlem kuchennym). Pod wpływem wody papier zmięknie.
Na środku każdego krążka kładziemy 1-2 łyżeczki farszu, zwijamy papier w paczuszkę. Odkładamy na drewnianą deskę.

Kiedy cały farsz został wykorzystany, rozgrzewamy we frytkownicy, woku lub głębokiej patelni, olej.
Olej powinien być bardzo gorący, delikatnie wkładamy po 2-3 paczuszki i smażymy na złoty kolor, po ok. 3 min na każdą stronę.
Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podajemy gorące.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation