Kuchnia

Przepisy

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 1 jajko, 4 żółtka, pół szklanki cukru, 100 g margaryny, szklanka mleka, łyżka spirytusu, dżem, lub marmolada, olej, skórka pomarańczowa.

PRZYGOTOWANIE:

1. Mleko lekko podgrzej i połącz z łyżeczką cukru, drożdżami (pokruszonymi) i ok. 5 łyżkami mąki.

2. Mieszankę przykryj i odstaw do ciepłego pomieszczenia na ok. 15 minut, aby wyrosła.

3. Roztop margarynę, ubij żółtka, pozostały cukier i całe jajko.

4. Mąkę wsyp do dużego naczynia, dodaj wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną i wyrabiaj dodając margarynę, aż powstanie gładka masa.

5. Do ciasta dodaj spirytus i ponownie je wyrób – ciasto będzie się kleiło.

6. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i także odstaw do ciepłego pomieszczenia do wyrośnięcia na ok. godzinę.

7. Po godzinie przełóż je na posypany mąką blat, rozwałkuj i wykrawaj kółka o średnicy ok. 6 cm.

8. Nadzienie rozłóż na połowę krążków i przykryj je pozostałymi.

9. Połącz brzegi ciasta i gotowe pączki ponownie przykryj ściereczką i pozostaw, aż wyrosną – ok. 35 minut.

10. Pączki smaż z obu stron na głębokim oleju w dużym garnku.

11. Po usmażeniu osącz tłuszcz za pomocą ręczników kuchennych.

12. Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.

zrodlo http://koktajl.fakt.pl/przepis-na-pyszne-paczki,artykuly,446816,1.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation