Kuchnia

Małe co nie co

Soczyste piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym

2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 500-600g)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia

*szklanka = 250ml
piersi z kurczaka w cieście
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowo-ziołowym – Wykonanie:

Od każdego filetu piersi z kurczaka odciąć polędwiczkę, a pozostałą pierś pokroić na 2-3 mniejsze kotlety i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
Mąkę pszenną wymieszać wraz ze szklanką wody, jajkiem, solą, ziołami prowansalskimi, przyprawą curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub posiekanym drobno) – powinno powstać gęste, jednolite ciasto naleśnikowe.
Rozbite kotlety z piersi kurczaka przełożyć do miski z ciastem naleśnikowym, schować do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i tak otoczone w cieście naleśnikowym smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation