Kuchnia

Małe co nie co

Rewelacyjne ziemniaki puree

7-8 dużych ziemniaków (600-700g przed obraniem)
2 czubate łyżki masła (ok. 100g)
80ml śmietany kremówki
pieprz, sól do smaku
1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
1 płaska łyżeczka przyprawy do frytek
koperek do posypania

Ziemniaki obrać, umyć, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Osolić. Gotować na małym ogniu aż do miękkości.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, odparować, włożyć do miseczki, dodać śmietanę kremówkę oraz masło. Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieść bardzo dokładnie, by uzyskać jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz lubczykiem, przemieszać. Podawać z koperkiem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation