Kuchnia

Słodkości

Ciasteczka z kawałkami czekolady Nigelli Lawson

Składniki (na ok. 24 ciasteczka):
150 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 całe jajko + 1 żółtko
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
Masło roztapiamy w garnuszku. Do miski wsypujemy cukier, następnie wlewamy jeszcze ciepłe (ale nie gorące) masło i mieszamy. Dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie całe jajko i żółtko – miksujemy delikatnie. Mąkę, przesianą i wymieszaną razem z sodą, dodajemy partiami do masy i mieszamy (najlepiej już łyżką). Na koniec wsypujemy posiekaną mleczną i gorzką czekoladę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odpowiednie odstępy. Kulek nie spłaszczamy! Pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni (wyciagamy w momencie, gdy brzegi będą zaczynać robić się brązowe). Studzimy na kratce. Smacznego! :)

Źródło: http://czekolada-utkane.pl/2013/10/ciasteczka-z-kawakami-czekolady-nigelli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation