Kuchnia

Ciasta

Domowe wafelki kakaowe – andrut bez glutenu, bez jajek

100 g masła

1/2 szklanki mleka w proszku

1 łyżka kakao

1 łyżka przegotowanej wody

1/2 szklanki cukru pudru

5 wafli bezglutenowych o wymiarach 29 cm x 15cm

Przygotowanie

Na małym ogniu rozpuszczamy masło, mieszając je z cukrem pudrem, kakao i przegotowaną wodą. Nie dopuszczamy do zagotowania.

W czasie podgrzewania mieszamy, aby masa się nie przypaliła.

Gotową, gładką masę zdejmujemy z ognia i przestudzamy.

Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku i mieszamy rózgą /mikserem.

Jeśli masa będzie za rzadka – dodajemy więcej mleka w proszku. Masa ma być gęsta i z trudnością spływać z łyżki.

Łyżką nakładamy masę na andruty (po 2 łyżki na jedną warstwę) i rozsmarowujemy dużym nożem i przykrywamy kolejną warstwą andruta. Czynność powtarzamy 5 -krotnie.

Wafelka przykładamy gruba książką i odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa zastygła.

Kroimy na mniejsze wafelki po ok. 1,5 godzinie.

Gotowe. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation