Kuchnia

Ciasta

Wieniec cynamonowy i inne kombinacje ;)

Składniki na ciasto:

2 jajka
1/2 kg mąki+ do podsypywania
25 g świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka
150g masła
80g cukru
cukier waniliowy

Dodatkowo:

cynamon
jajko do posmarowania

Drożdże, 2 łyżki cukru trochę ciepłego mleka połączyć w takich proporcjach, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru wraz z cukrem waniliowym i dolać ciepłe mleko. Dodać jajka i roztopione oraz przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta zrobić kulę i włożyć do miski, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Ok 1 godz.

wieniec cynamonowy

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placek ok 0,5 cm grubości. Posypać obficie cynamonem i zwinąć w rulon. Następnie cynamonową roladę rozciąć wzdłuż. Ułożyć na blacie rozcięciem w górę i zapleść niby warkocz. Końce zlepić formując koło(wieniec). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Z drugą połową ciasta należy zrobić tak samo(wieniec cynamonowy) lub możecie pofantazjować ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation