Kuchnia

Nalewki i lato w słoikach

Dżem z mirabelek i lawendy
Składniki na dżem:
1 kg mirabelek (waga po wydrylowaniu)
350 gram cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka kwiatów lawendy

Wykonanie:
Owoce umyć, osunąć pestki oraz zasypać cukrem i odstawić na noc.
Następnego dnia owoce przełożyć do żeliwnego garnka i wstawić do piekarnika. Nie przykrywać. Mirabelki zapiekać w temperaturze 120 stopni co jakiś czas mieszając drewnianą łopatką. Drzwiczki piekarnika należy zostawić uchylone.
Dżem mirabelkowy „smażymy” około 45 min. do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji i pięknego złotego koloru. Pod koniec dodajemy lawendę.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja:
Za szkołą mojej mamy do tej pory pasteryzowałam przetwory gotując je w dużym garze. Czyli do garnka wkładamy słoiki, zalewamy je wodą tak aby nie zakryć nakrętek. Wolne przestrzenie zabezpieczamy ręcznikiem płóciennym aby w trakcie gotowania słoiki nie stykały się. Pasteryzujemy przez 20 minut, następnie słoiki wyjmujemy i układamy do góry dnem do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation