Kuchnia

Nalewki i lato w słoikach

Babka cafe latte
Babka cafe latte to prosta, trójkolorowa babka łącząca w sobie trzy smaki, waniliowy, kawowy i kakaowy. Jest dość wilgotna, nie za słodka, dlatego lukier, o lekko kawowym smaku odrobiną ją dosładza. Babka choć prosta i zwyczajna jest smaczna a piękne barwy, przypominające cafe latte czynią ją atrakcyjnym kąskiem na stole.

Babka cafe latte


250 g masła lub margaryny
200 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
4 jajka
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 ml mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(dałam zwykłą mieloną)
3 łyżeczki kakao


Lukier:

150 g cukru pudru
3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy

kakao do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki. Najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder umieszczamy w naczyniu i dolewamy kawę mieszając, tak aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation