Kuchnia

miesa

CALZONE WŁOSKI PIERÓG
650g mąki
1 kostka (42 g) świeżych drożdży
8 łyżek oliwy z oliwek
100 g gotowanej szynki
2 duże pomidory
1 opakowanie (125 g) sera mozzarella
150g sera ricotta
1/2 pęczek tymianku
2 jajka
szczypta soli, pieprz, trochę cukru

Mąkę, drożdże, sól, cukier, 1/2 litra letniej wody i 6 łyżek oleju wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy w ciepłym miejscu na około 15 minut. Kroimy szynkę w kostkę. Potem oczyszczamy myjemy pomidory i kroimy na małe kawałki. Kroimy mozzarellę, ricottę drobno kruszymy. Myjemy tymianek i odrywamy listki od łodyżek. Mieszamy przygotowane składniki z rozmąconymi jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrabiamy ponownie ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy każdą na koło (24 cm średnicy). Rozkładamy połowę nadzienia na każdej połowie pieroga, zostawiając trochę wolnego miejsca. Zwijamy ciasto mocno dociskając do krawędzi. Smarujemy olejem oraz rozbitym żółtkiem. Umieszczamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 ° C przez 20-25 minut. Kroimy w trójkąty i podajemy z oliwą z oliwek i sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation