Kuchnia

przepisy

Sernik trójczekoladowy

Składniki:
ok. 10 herbatników
100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji
100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji
100g białej czekolady + trochę do dekoracji
500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki żelatyny
½ szklanki cukru (= 100g cukru)
2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
Czekolady roztopić pojedynczo w kąpieli wodnej.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać).
Śmietanę ubić na sztywno.
Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
Formę keksową (wzięłam na 30 cm, ale zostało jeszcze sporo miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami.

SMACZNEGO!

Uwaga: 1 szklanka = 250ml

źródło: domowe-wypieki.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation