Kuchnia

WEGEjadło

ŻUREK WEGETARIAŃSKI SKŁADNIKI:

3-4 cebule
1 kg upieczonych lub ugotowanych w mundurkach ziemniaków
1 butelka zakwasu na żur tak mniej więcej 800 ml
5 grzybów suszonych drobno pokruszonych
minimum 300 g wędzonego tofu lub tempehu (uwaga może zwierać gluten i białka mleka, trzeba czytać etykiety)
5 jajek (do podania to przy wersji wegetariańskiej, weganie i alergicy pomijają)
8 kulek ziela angielskiego
4 listki laurowe
pieprz mielony do smaku
sól wędzona (to ważny element, zostało trochę czasu do świat to warto ja kupić w Internecie, może też być liquid wędzonkowy) Ostatecznie można pominąć ale to daje mocny aromat wędzenia.
3 łyżki masła lub oleju (opcjonalnie jeśli cebulkę przed dodaniem do żurku lekko podsmażam, wtedy staje się słodsza)
250 ml słodkiej śmietany zwierzęcej najlepiej takiej 30% ale 18% też jest OK. lub śmietany roślinnej -> polecam tą z nerkowców
3 litry wody
majeranek do smaku
2 łyżki chrzanu (czytajcie skład, jest tylko kilka bez białek mleka na rynku)
2 ząbki czosnku
do podania może być biała kiełbasa wegetariańska (uwaga w większości zawiera gluten)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation