Kuchnia

kulinaria

Przepisy Magdy Gessler - jajka po polsku na Wielkanoc -

Tego potrzebujesz:

9 jaj

50 g
 masło
30 g
 prawdziwki suszone
koperek mały pęczek

150 g bułka tarta

masło do smażenia

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jajka kupujemy świeże, od chłopa albo z numerkiem 0 lub 1, czyli z wolnego chowu (1) lub ekologiczne (0).
Grzyby namocz poprzedniego dnia. Uduś do miękkości z łyżką masła i niewielką ilością wody, w której się moczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudź i drobno posiekaj.
8 jaj ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie. Przetnij wzdłuż na pół, starając się nie uszkodzić za bardzo skorupki. Najlepiej jest to robić bardzo ostrym nożem piłą. Można też trzymając jajko w dłoni, przeciąć je zdecydowanym ruchem przy pomocy ciężkiego, ostrego noża. Czynność wymaga zachowania ostrożności.
Łyżeczką wyjmij jajka ze skorupek. Posiekaj, dodaj grzyby, umyty i posiekany koperek, resztę masła (stop je i wlej do masy)i rozmącone świeże jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Panieruj od strony farszu w bułce, smaż na złoty kolor na rozgrzanym maśle. Podawaj na ciepło lub na zimno
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation