Kuchnia

kulinaria

Piernik z powidłami (Renifery)

Składniki:

Piernik:

140 g masła
3 płaskie łyżki kakao
170 g cukru białego
4 łyżki miodu
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
200 ml mleka
3 łyżki powideł śliwkowych Stovit
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
300 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:

130 g masła
60 g kakao
130 g cukru pudru
5-6 łyżek mleka
Dodatkowo:

czerwone MMSy
białe draże lub specjalne oczka
precelki
patyczki do lodów lub szaszłyków

Piernik z powidłami najlepiej smakuje zaraz po jego upieczenia lub na drugi dzień. Jest wtedy mięciutki i lekko wilgotny. To taki piernik last minute, który zrobisz raz, dwa i podasz na świąteczny stół.

W rondelku rozpuszczamy masło (140 g) na malutkim ogniu. Gdy się rozpuści to wsypujemy cukier (170 g), mieszamy i dodajemy kakao (3 płaskie łyżki), przyprawę do piernika (3 płaskie łyżeczki) oraz miód (4 łyżki). Całość ponownie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu przez chwilkę (nie doprowadzamy do zagotowania). Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na dosłownie kilka minut do przestygnięcia.

Krok 2
piernik last minute
Wlewamy mleko (200 ml) oraz dodajemy powidła śliwkowe Stovit (3 czubate łyżki). Mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki i odstawiamy na 5 minut, aby masa nieco przestygła.
Krok 3
przepisy na boże narodzenie
Do miski dodajemy jajka (4 szt) i mieszamy za pomocą trzepaczki.

Krok 4
jak zrobić piernik
To powinno zająć około 1-2 minuty.
Krok 5
ciasto na boże narodzenie
Dodajemy do jajek przestudzoną masę z rondelka, mąkę pszenną (300 g) oraz proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki).
Krok 6
ciasta na boże narodzenie
Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki (tylko do połączenia się składników).
Krok 7
ciasta na boże narodzenie
Tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia – u mnie spód i boki.


Krok 8
piernik na boże narodzenie
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 165-170 stopni przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Krok 9
ciasto piernik
Gdy ciasto będzie już upieczone i odstawisz je do przestygnięcia, wtedy przygotowujemy polewę czekoladową.

W rondelku roztapiamy masło (130 g) na malutkim ogniu. Dodajemy kakao (60 g), cukier puder (130 g) i mleko lub śmietankę kremówkę (5-6 łyżek). Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Powinna powstać jednolita, dość gęsta polewa czekoladowa.


Krok 10
sprawdzony przepis na piernik
Zanim przejdziemy do dekoracji ciasta, musi być ono całkowicie przestygnięte. Kroimy je na 8-10 równych trójkątów.
Krok 11
piernik świąteczny
Oblewamy każdy trójkąt ciasta polewą czekoladową (z wierzchu i boków). Wbijamy na środek szerszy patyczek do szaszłyków. Dekorujemy z wierzchu precelkami (rogi), oczy robimy z białych draży (lub używamy specjalnych oczek, ja kupiłam w hipermarkecie), a nos – czerwone MMSy.

Piernik z powidłami będzie gotowy do spożycia jak tylko trochę zastygnie na nim polewa czekoladowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation