Kuchnia

kulinaria

Marmolada z jabłek
Składniki:

- dowolna ilość jabłek

- cukier

- woda

Sposób przygotowania:

Jabłka po dokładnym umyciu, bez obierania, pokrój na ćwiartki. Następnie, wrzuć je do szerokiego rondla i podlej niewielką ilością wody (nie zapomnij, aby uprzednio usunąć z jabłek gniazda nasienne.). Gotuj na wolnym ogniu, aż do zupełnego rozgotowania. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.

Rozgotowana miazgę przetrzyj przez sitko. Otrzymany przecier gotuj na wolnym ogniu. Skończ tą czynność, kiedy przecier zmniejszy objętość do połowy. Do tak przygotowanej masy wsyp cukier (ilość cukru powinna być równa połowie ciężaru przecieru). Po 20 minutach gotowania sprawdź, czy marmolada z jabłek jest gotowa. Jak to zrobić? Wystarczy, że spuścisz kilka kropel na zimny talerzyk. Jest już dobra, jeżeli po chwili zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation