Kuchnia

przetwory

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Porcje: 1 słoik
Składniki
czosnek niedźwiedzi - 150 g
oliwa - 125 ml + 3 łyżki
orzechy - 30 g (włoskie, laskowe lub ziarna słonecznika)
parmezan - 30 g
sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

Sposób przygotowania
Liście czosnku umyj i bardzo dokładnie osusz.
Orzechy upraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią.
Ser zetrzyj na tarce.
Liście pokrój, włóż do naczynia, w którym pesto będzie miksowane. Dodaj ser i rozdrobnione (w moździerzu lub pokrojone) orzechy. Miksuj dolewając stopniowo oliwę. Gdy sos będzie miał gładką konsystencję, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Presto przełóż do czystego i suchego słoiczka, wygładź wierzch i zalej oliwą, zapobiegnie zepsuciu się sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation