Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

GALARETKA WARZYWNA W SKORUPCE

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

30 dkg mięsa (ja miałam mięso od szynki)

włoszczyzna

8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu

warzywa do dekoracji np. kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki...

Przygotowanie:

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

Mięso dać do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie.
Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)
Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation