Święta i uroczystości

Wielkanoc

Mazurek limonkowy
zmodyfikowany przepis B.Desmazeri

na spod:
280 g ciasteczek digestive
90 g masla niesolonego

na mase:

3 zoltka
6 limonek ( 4 do masy i 2 pokrojone w plastry do dekoracji upieczonego ciasta)
puszka slodzonego mleka skondensowanego, tj. 397 g
50 g cukru



Ciasteczka kruszymy na piasek. Mozna to zrobic albo w food processorze, albo wlozyc ciasteczka do mocnego woreczka i rozmiazdzyc je recznie za pomoca walka. Po czym laczymy je z plynnym maslem i wgniatamy w dno foremki ( u mnie byla to forma do tarty o wym. 10 cm na 34 cm, rownie dobrze mozna uzyc foremki kwadratowej). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy spod az bedzie kruchy, tj. okolo 15 minut.
Limonki myjemy i z 4 scieramy skorke na drobnych oczkach, nastepnie wyciskamy z nich sok. Pozostale dwie limonki kroimy na cieniutkie plasterki.
W duzym naczyniu laczymy zoltka z cukrem miksujac na najwyzszych obrotach. Po czym wlewamy do tego samego naczynia mleko skondensowane i nadal miksujemy. Na koncu wlewamy, bardzo powoli, sok wycisniety z limonek i skorke. Miksujemy do polaczenia wszystkich skladnikow.
Wylewamy mase do formy na podpieczony ciasteczkowy spod i pieczemy okolo 20 minut w tej samej temp. (180 stopni Celsjusza) albo do momentu az masa sie zetnie z wierzchu.
Ciasto calkowicie studzimy, tj. wkladamy do lodowki na kilka godzin. I przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation