Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Gnocchi ze szpinakiem i pomidorami w sosie serowym

Składniki na gnocchi:
• 400 g ziemniaków
• 1 jajko
• 150 g mąki
• szczypta soli

Składniki na szpinak z sosem:
• 200 g szpinaku młodego typu baby
• 100 ml śmietanki słodkiej 30 %
• 80 g sera pleśniowego
• 200 g orzechów włoskich bez łupiny
• 6 pomidorków koktajlowych
• spory ząbek czosnku

Dodatkowo:
mąka na stolicę do podsypywania klusek, sól, oliwa z oliwek

Jak zrobić gnocchi
Obierz ziemniaki i umieść je w garnku z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj do miękkości. Odlej ziemniaki i przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce na gładkie puree.

Po lekkim przestudzeniu masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę oraz pół płaskiej łyżeczki soli. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy stanowić będzie jednolitą, zwartą masę.

Przygotuj stolnicę lub zwykłą drewnianą deskę i oprósz ją mąką. Uformuj z ciasta cienki wałek o średnicy około 2 cm i podziel do nożem na kawałki wielkości typowych kopytek. Formuj kluski tak jak na filmie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation