Kuchnia

mniam!

Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - Lawendowy DomLawendowy Dom

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

1 kg ziemniaków
szklanka mąki
2 cebule
ząbek czosnku
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy rafinowany do smażenia

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować farsz. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany. Podsmażyć na średnim ogniu cebulę z czosnkiem, aż stanie się szklista.
Dodać pieczarki, smażyć do momentu, aż się lekko zrumienią.
Posiekać drobno natkę pietruszki. Dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Ciasto podzielić na porcje. Formować w placek, na środku kłaść farsz pieczarkowy.
Zakleić ciasto ziemniaczane i uformować kotlety.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto. Podawać mocno ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation