Kuchnia

Smaki Italii

Cicerchiata

Składniki:*
275 g mąki tortowej
1 jajko (60 g)
35 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
30 g alkoholu (ja użyłam Cointreau)
1 łyżka masła (20 g)
60 g gęstego jogurtu naturalnego
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki soku pomarańczowego

Na syrop:
170 g miodu
1 łyżka Cointreau
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy z cukrem, proszkiem i solą. Robimy zagłębienie, w które wbijamy jajko, dodajemy jogurt, alkohol i sok pomarańczowy oraz masło w temperaturze pokojowej.
2. Wyrabiamy głądkie, jednolite ciasto. Formujemy z niego wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Kroimy na małe kawałki o długości również około 1,5 cm – patrz zdjęcie.
3. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Smażymy partiami, kiedy się zezłocą z obu stron przekładamy na ręcznik papierowy.
4. Rozgrzewamy w garnku składniki na syrop – kiedy się zagotuje i zacznie się pienić, wrzucamy usmażone pączki i gotujemy chwilę, około 2 minut. Przekładamy, zależnie od humoru, gustu i potrzeby do foremek mufinkowych lub do formy z kominkiem. Musimy się pospieszyć - syrop szybko zastyga uniemożliwiając dowolne kształtowanie. Pozostawiamy do zastygnięcia. Albo i nie. Kto da radę, w każdym razie. Uwaga na palce!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation