Kuchnia

ciastka

Bezy z kremem kawowym
Bezy
Składniki:

5 białek
szklanka cukru
łyżeczka octu
szczypta soli
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka podbić mikserem, a gdy zaczną się puszyć dodawać do nich łyżka po łyżce cukier. Miksować ok. 10 minut, aż piana będzie bardzo gęsta i lśniąca.Na sam koniec wmiksować mąkę oraz ocet.
Porcje piany nakładać za pomocą łyżki lub wyciskając szprycą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezy suszyć w 130ºC przez około godzinę, wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krem kawowy
Składniki:

250ml zimnej śmietanki 36%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego
3 łyżki cukru pudru

Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania wlać kawę, likier oraz cukier puder.

Na każdą bezę nakładać porcję ubitej śmietany, przykryć drugą bezą.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation