Kuchnia

Przepisy

Pieczeń rzymska z indyka | Kwestia Smaku


Tradycyjnie do pieczeni rzymskiej używa się mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oraz cebuli, w mojej wersji dodałam mielonego indyka oraz pora. Pieczeń rzymska z jajkiem może być podawana na zimno np. na kanapkę z majonezem, sałatą i ogórkiem kiszonym lub na ciepło jako danie obiadowe, np. z sosem pieczarkowym.
Składniki

500 g mielonego mięsa (użyłam z indyka)
1 surowe jajko + 4 jajka ugotowane na twardo
1 por
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju + 1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki lub czosnku niedźwiedziego
5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
2 łyżeczki chrzanu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Odciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół, opłukać, następnie pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Pora i czosnek posolić i zeszklić na oleju i maśle.
Wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki lub czosnku niedźwiedziego. Dodać do mielonego mięsa.
Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić składniki ręką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową o długości ok. 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo i obrane jajka, delikatnie wcisnąć je w masę.
Przykryć resztą mięsa i uformować wzgórek. Wierzch posmarować musztardą i posypać kminkiem lub bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut.

Wskazówki

Jeśli sami mielimy mięso możemy zmielić je od razu z zeszklonym porem i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation