Kuchnia

słodkości 5

Babka na oleju - Pink Envelope
Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml oleju

Dodatkowo
90g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
orzechy (u mnie prażone laskowe)






Sposób przygotowania
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Powoli przelać olej cały czas miksując.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i skrobią. Przesypać do masy jajecznej i wymieszać do momentu połączenia się składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Nastawić piekarnik na 160 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Ostygniętą babkę polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation