Kuchnia

moje gotowanie

Sałatka z łososiem, ogórkiem i granatem

250 g fileta z łososia, 1 łyżka masła, sok z połowy cytryny, 1 ogórek, 1 granat, 100 g mieszanki sałat lub sałaty lodowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu

1. Zacznij od upieczenia łososia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Filet ułóż na sporym kawałku folii aluminiowej. Na wierzch połóż łyżkę masła, skrop sokiem z cytryny, posyp solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Rybę zawiń w folię, ułóż na blaszcze i wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut.

2. Łososia wyjmij z folii, zdejmij skórę i podziel na małe kawałki. Odstaw do wystygnięcia.

3. Ogórka pokrój w grube plastry. Granat przekrój na pół i wyjmij czerwone ziarenka. Sałatę przełóż do miski. Dodaj ogórki i chłodnego łososia. Posyp ziarnami granatu.

4. Do małego słoiczka dolej oliwę, ocet i miód. Zakręć i mieszaj energicznie aż składniki się połączą. Sałatkę polej sosem. Podawaj z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa albo chlebkami pita.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation