Kuchnia

moje gotowanie

Dietetyczny kebab, Składniki

2 - piersi z kurczaka
6 liści - sałaty
1 - pomidor
1 łyżeczka - masła
1/8 szklanki - ciepłej wody
1 szklanka - mąki pszennej pełnoziarnistej
1 - ogórek
1 ząbek - czosnku
1 - mały jogurt naturalny
do smaku - sól i pieprz
2 łyżeczki - słodkiej papryki
1 szczypta - chili
4 łyżki - mielonego kminu
1 łyżka - oliwy
3 łyżki - soku z limonki
1 - czerwona sałata

Sposób przygotowania :

Pokrojonego w paski kurczaka wrzuć do miski, zalej oliwą i sokiem z limonki. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do marynowania na minimum godzinę. Następnie usmaż przez około 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni.
Obierz ogórka i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Lekko posól i odstaw na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie odciśnij nadmiar wody. Odciśniętego ogórka dodaj do jogurtu. Wyciśnij czosnek, dodaj do masy jogurtowo-ogórkowej. Dodaj sól, pieprz i szczyptę kuminu. Wymieszaj i odstaw na godzinę.
Mąkę rozrób z masłem, solą i wodą. Zagnieć ciasto W razie potrzeby dodaj jeszcze wody – konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostaw na 20 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części i z każdej rozwałkuj cienki placek. Podczas wałkowania podsyp mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smaż na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, przewróć je na drugą stronę. Nie należy ich za długo smażyć, ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy.
Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, a nasza wersja 600 kcal.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation