Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BABKA UCIERANA Z AJERKONIAKIEM - składniki:
15 dag mąki ziemniaczanej
10 dag mąki pszennej
5 jajek
20 dag cukru pudru
2 cukry waniliowe (3.2 dag)
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
1 proszek do pieczenia
1 esencja waniliowa
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Do wysmarowania formy:
2 łyżki masła
sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation