Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CHIA-steczka, czyli zbożowe ciasteczka z nasionami szałwii hiszpańskiej - FantazjeSmaku
Składniki:

szklanka płatków jęczmiennych - 100g,
szklanka płatków owsianych - 100g,
szklanka mąki pszennej - 100g,
180g masła do pieczenia,
2 łyżki nasion chia - 30g,
20 połówek orzechów pekan - 25g,
1 łyżka nasion białego sezamu - 15g,
1 łyżka wiórków kokosowych - 12g,
25 sztuk suszonych daktyli bez pestki - 150g,
2 łyżki miodu - 40g,
1 jajko,
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
pół łyżeczki przyprawy piernikowej lub cynamonu.

Przygotowanie:

do malaksera wrzuć masło, dodaj daktyle i wlej roztrzepane jajko, całość miksuj przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej masy,
dodaj płatki jęczmienne, płatki owsiane, proszek do pieczenia wymieszany z mąką pszenną, nasiona chia, orzechy pekan pokrojone drobno, sezam, przyprawę piernikową i wiórki kokosowe,
wszystkie składniki połącz w jednej misce,
na dużej płaskiej blaszce ułóż papier do pieczenia,
z uzyskanej masy formuj okrągłe, płaskie ciasteczka i układaj na papierze do pieczenia, a następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika (190°C) na około 15-20 minut,
upieczone ciasteczka odstaw do ostygnięcia,
najlepiej smakują kruche po paru godzinach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation