Kuchnia

desery

Brioszki z truskawkami
Pyszne maślane brioszki z truskawkami na leniwe śniadanie? Jak najbardziej, a to za sprawą tego że ciasto można przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki, a rano tylko upiec.

Składniki:

270g mąki pszennej
80g masła
50g cukru
1 jajko
50ml ciepłego mleka
25g świeżych lub 5g suchych drożdży
łyżka gęstej śmietany 18%
sok z połowy cytryny

Masło rozpuścić w mleku, dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia się ich(ważne, aby mleko nie było gorące. Jeśli zbytnio się ogrzało przy rozpuszczaniu masła należy je schłodzić do temperatury ciała w przeciwnym razie drożdże się zaparzą). Odstawić na 5 minut, a w tym czasie przesiać mąkę.
Dodać do niej wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Będzie ono dość luźne, ale takie ma być.
Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i schować na noc do lodówki.
Drugiego dnia podzielić je na ok. 8 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, na środku układać truskawki, posypać je niepełną łyżeczką cukru oraz łyżeczką mąki. Zlepić w kształt koperty i ułożyć łączeniem do dołu.
Gotowe bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Piec przez 25-30 minut w 180ºC do zrumienienia się.

Dodatkowo:

pół kilograma truskawek
cukier, mąką
roztrzepane jajko do posmarowania brioszek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation