Kuchnia

Pizza i wypieki słone

Pyszna włoska pizza na cienkim cieście, najlepszy przepis.

Składniki:

280 g przesianej mąki typu 00
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g szynki parmeńskiej
500 g pomidorków koktajlowych
2 cebule
1 słoik czarnych oliwek
400 g startej mozzarelli

Sos pomidorowy

1 puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiego sosu chilli
Sól
Pieprz
Oregano
Bazylia
Rozmaryn
Tymianek
Cząber
Cukier

Sos czosnkowy

300 ml jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól
Pieprz
Suszona pietruszka
Sok z cytryny
Cukier

Pizza

Łączymy wszystkie suche składniki.
Dodajemy wodę i mieszamy.
Dodajemy oliwę.
Wyrabiamy ręcznie ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką.
Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części
Formujemy cienkie, okrągłe placki o średnicy około 30 centymetrów.
Placki smarujemy sosem pomidorowym.
Na sosie układamy wszystkie składniki, oprócz mozarelli.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 6 minut.
Posypujemy mozarellę i pieczemy przez 3 minuty.
Gotową pizzę podajemy z rukolą i sosem czosnkowym.

Sos pomidorowy

Do rondla wkładamy pomidory i zagotowujemy.
Dodajemy przyprawy.
Gotowy sos blendujemy.

Sos czosnkowy

Czosnek wyciskamy i łączymy ze wszystkimi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation