Kuchnia

Przepisy

Włoskie ciasto ryżowe pachnące pomarańczą |
Składniki:

1,7 l mleka
1 laska wanilii
skórka starta z 0,5 cytryny
200g cukru
300g ryżu arborio (do risotta)
5 jajek, żółtka oddzielone od białek
50 ml likieru pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy + do dekoracji
cukier puder do posypania ciasta


Wlać mleko do garnka, dodać laskę wanilii, cukier, skórkę z cytryny i zagotować. Dodać ryż i gotować na małym ogniu około 40 minut do momentu aż ryż wchłonie większość mleka a całość będzie miała kremową konsystencję. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć żółtka dodając stopniowo likier pomarańczowy. Dodać do masy ryżowej i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i razem ze skórką pomarańczową połączyć z masą ryżową. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Ciasto podawać na zimno lub ciepło oprószone cukrem pudrem i skórką otartą z pomarańczy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation