Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach -Przepis

1 podwójna pierś z kurczaka
1 brokuł
200 g ryżu
3 marchewki
2 ząbki czosnku
50 ml wody
100 g żółtego sera
1 łyżka sosu sojowego
1 cebula
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól
pieprz

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Kurczaka pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
Mięso smaż na patelni ok. 5–7 minut.
Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 3 minut.
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj marchewkę, wodę i łyżkę sosu sojowego.
Duś ok. 10 minut.
Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem, ułóż o na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, całość posyp startym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Zależy nam na tym, aby ser się rozpuścił i aby aromaty wszystkich składników się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation