Kuchnia

zapiekanki

.Zapiekanka Hamburger
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia wszystkim ceniącym swój czas i miłośnikom zapiekanek. Genialne połączenie smaków z aromatycznymi dodatkami i pełnymi smaków warzywami, nikogo nie zostawi obojętnym wobec siebie. Łatwe dostępne składniki i szybkość wykonania sycącego dania na każdą okazje, zawsze warto mieć w pamięci.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 4 ogórki konserwowe
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 20 dag sera żółtego
• 4 bułki do hamburgerów
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę. Smażę na rozgrzanym oleju i doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą.
3. Następnie do grzybów dodaję umyte, obrane z nasion i pokrojone w drobne paseczki papryki oraz pokrojone w pół plasterki ogórki.
4. Majonez mieszam z ketchupem i połową smaruję mięso.
5. Na sos wykładam warzywa z grzybami i ponownie smaruję pozostałym sosem.
6. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję wierzch zapiekanki.
7. Układam bułki pokrojone w cząstki i zapiekam 20 minut w 180°C.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation