Kuchnia

pieczywo

Składniki

140 g ziaren (słonecznika, dyni)
100 g ziaren siemienia lnianego
140 g płatków ryżowych (w wersji bezglutenowej) lub płatków owsianych
70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne)
50 g suszonej żurawiny/rodzynek
4 łyżki nasion babki płesznik (psyllium)
łyżeczka soli
łyżka miodu
3 łyżki klarowanego masła/oleju rzepakowego
330-350 ml wody

Instrukcja

Do misy wsypujemy ziarna, bakalie, płatki, nasiona baby płesznik. Dodajemy sól, cukier, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję "ciasta". Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna.
Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch przyszłego chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Następnie wysuwamy blachę piekarnika, odwracamy formę dnem do góry i pieczemy chleb jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb cierpliwe studzimy przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie się kruszył!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation