Kuchnia

Dania główne i dodatki

Placek z botwinką
i serem ricotta.
Składniki:

Nadzienie:
• 700 g botwinki bez buraczków
• 350 g sera ricotta
• 1 duże jajko
• 3 łyżki tartego Parmezanu
• około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:
• 200 g mąki
• 60 g masła, roztopionego
• 1 jajko
• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
• sól morska

Przygotowanie:
Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm posmarowana oliwą z oliwek extra virgine
Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i posiekać na 0,5 - 1 cm kawałki.
Ser ricotta rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (ja dałam około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut (ja użyłam mieszadła miksera).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki, które ułożyć na nadzieniu. Placek ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 30 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation