Kuchnia

kuchnia

Pałki z kurczaka

6 nóżek z kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
ząbek czosnku
łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego) lub oliwy
sól, pieprz

Morelowy sos słodko-kwaśny

5 moreli
pół papryki
cebula
ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
łyżka posiekanej papryczki chilli
łyżka posiekanej trawy cytrynowej (można pominąć)
łyżka octu balsamicznego
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju roślinnego lub oliwy
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
50 ml cydru/piwa/bulionu/wody
sól, pieprz

Frytki z batatów

batat
1/2 słodkiej papryki
1/2 ostrej papryki
1/4 wędzonej papryki
łyżka oliwy
szczypta soli

Pałki:

Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Do woreczka lub pojemnika dodajemy przyprawy, posiekany drobno czosnek, ocet i oliwę. Wkładamy pałki z kurczaka, dokładnie mieszamy i marynujemy przez minimum 30 minut. Polecam jednak wstawić mięso na noc do lodówki.
Zamarynowane pałki kładziemy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.
Upieczone pałki z kurczaka serwujemy z frytkami z batatów i sosem słodko-kwaśnym.

Frytki z batatów:

Batata obieramy i kroimy w paseczki jak duże frytki.
W misce łączymy oliwę i przyprawy. Wrzucamy bataty i krótko mieszamy.
Przyszłe frytki wrzucamy na blachę (u mnie wyłożona pergaminem) i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
Frytki pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Morelowy sos słodko-kwaśny

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę/olej i podsmażamy posiekaną drobno cebulę, czosnek, imbir, chilli i trawę cytrynową.
Po ok. minucie dorzucamy posiekaną w kostkę paprykę, potrząsamy wokiem i smażymy dwie minuty.
Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę morele. Smażymy kolejną minutę.
Dodajemy ocet, miód, koncentrat, sól, pieprz i sos sojowy. Podsmażamy składniki przez 3-4 minut. Następnie wlewamy cydr, zmniejszamy ogień i całość dusimy przez 10 minut.
Po tym czasie przekładamy składniki do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem na gładki sos.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation