Kuchnia

kuchnia

Pasztet pieczeniowy

Składniki na keksówkę:

porcja warzyw z sosu pieczeniowego, bardzo dobrze odciśniętych z płynu
1/2 szklanki pestek dyni, zmielonych w młynku, użyłam prażonych od Dobrej Kalorii
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól i czarny pieprz
oraz: liście laurowe oraz kilka kropli oleju do ozdoby

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wszystkie składniki na pasztet umieścić w dużej misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką, lepką masę.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę, wyrównać i ułożyć liście laurowe, następnie delikatnie natrzeć je olejem. Tak przygotowany pasztet wsunąć do piekarnika i piec 40 - 50 minut do czasu, aż delikatnie się zarumieni.
Po tym czasie wyciągnąć pasztet z piekarnika, studzić całą noc, a rano wyjąć z foremki i kroić.

Porady:

Nie próbujcie zamieniać warzyw z sosu pieczeniowego na warzywa z rosołu - warzywa wyjęte z sosu są skarmelizowane w sosie sojowym i cukrze, dzięki czemu mają bardzo dużo smaku, zaś te z wywarów są zwyczajne wygotowane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation