Inne

tarty

Tarta z gruszkami



Składniki

Kruche ciasto

200 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki cukru

Nadzienie

80 g czekolady*
3 gruszki

Masa

200 ml śmietanki 36%
70 g czekolady*
2 łyżki serka mascarpone
garść pistacji



Wykonanie

Przesianą mąkę wraz z cukrem i masłem miksujemy do momentu, aż masło będzie rozdrobnione. Dodajemy jajko i zagniatamy wszystkie składniki. Możemy ewentualnie dodać łyżkę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W tym czasie obrane gruszki gotujemy w niewielkiej ilości wody przez 15 minut, aż będą miękkie. Gruszki odsączamy, studzimy i kroimy w kawałki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy dno i brzegi formy. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy specjalnymi kulkami (które możemy zastąpić grochem lub fasolą). Pieczemy w 180ºC przez 15-20 minut. Kiedy ciasto przestygnie, roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i połowę przelewamy na dno tarty. Następnie układamy gruszki, które polewamy pozostałą czekoladą.

Przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce mascarpone i delikatnie miksujemy. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę bardzo powoli stopniowo dodajemy do śmietany i łączymy. Tak przygotowaną masę wykładamy na gruszki. Wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami. Tartę podajemy schłodzoną. Smacznego :)

* czekoladę dodajemy wedle upodobania, pasuje zarówno gorzka jak i mleczna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation