Kuchnia

coś słodkiego

Cafe Amaretto: Przekładaniec Cassis

Składniki na prostokątną formę o wym. 20x30cm

Ciasto czekoladowe
4 jajka
160g mąki
120g masła
200g cukru
2 łyżki kakao
80g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki 18%tł.
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa czekoladowa
200ml śmietanki 30%tł.
150g serka mascarpone
200g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
30ml zimnej wody

Masa porzeczkowa
250ml śmietanki 30%tł.
250g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki musu z czarnej porzeczki
2 łyżeczki żelatyny
50ml zimnej wody

Galaretka porzeczkowa
500ml musu z czarnej porzeczki
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
100ml likieru Cassis (z czarnej porzeczki)

WYKONANIE

Galaretka porzeczkowa
Wszystkie składniki podzieliłam na pół, bowiem galaretka przygotowywana będzie w dwóch oddzielnych porcjach.
Przygotowanie jednej porcji : do rondelka wlałam połowę musu porzeczkowego. Wsypałam 1,5 łyżeczki żelatyny i pozostawiłam na 10 minut aby napęczniała. Dodałam 2 łyżki cukru, postawiłam na gazie i podgrzewałam na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawiłam do wystudzenia.


Ciasto czekoladowe
Roztopiłam w kąpieli wodnej masło z gorzką czekoladą. Odstawiłam do przestudzenia. Jajka ubiłam z cukrem do białości. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodałam najpierw roztopioną czekoladę z masłem i śmietankę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie wymieszałam. Gotowe ciasto podzieliłam na pół i przelałam do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 165°C przez ok. 25 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdziłam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być suchy). Jeden blat wystudziłam w formie, drugi na kracie kuchennej. Po wystudzeniu blat pozostawiony w formie nasączyłam połową likieru porzeczkowego, a następnie wylałam na niego tężejącą galaretkę porzeczkową. Nie można tego zrobić za wcześnie bo galaretka wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Wstawiłam do lodówki.


Masa czekoladowa
Roztopiłam w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Żelatynę zalałam zimną wodą i zostawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzałam do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem mascarpone. Mieszając mikserem na wolnych obrotach wlałam najpierw przestudzoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę wymieszana wcześniej z 1 łyżką masy śmietanowo-czekoladowej. Przelałam gotową masę na zastygniętą galaretkę porzeczkową. Wyrównałam powierzchnię i przykryłam drugim blatem. Lekko go docisnęłam i nasączyłam pozostałym likierem. Wstawiłam do lodówki.

Masa porzeczkowa
Żelatynę zalałam zimną wodą i odstawiłam do napęcznienia, a następnie podgrzałam do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Połączyłam z jogurtem greckim, musem porzeczkowym i cukrem pudrem. Jedną łyżkę tej masy dodałam do rozpuszczonej żelatyny i wymieszałam dla wyrównania temperatury. Wówczas wlałam do pozostałej masy i dokładnie wymieszałam. Gotową masę przełożyłam na wyjęte z lodówki ciasto. Wyrównałam powierzchnię i ponownie wstawiłam do lodówki na godzinę.

Wykończenie
Z pozostałych składników przygotowałam drugą porcję galaretki porzeczkowej. Gdy zaczęła tężeć
wylałam ją na zastygniętą masę porzeczkową. Wstawiłam do lodówki na całą noc aby ciasto dobrze zastygło.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation