Kuchnia

miesa

LAZANIA - GOŁĄBKI CYGANIONE"

- 1 mniejsza główka kapusty włoskiej
- 65- 70 dkg mielonego mięsa ( miałam od szynki wieprzowej)
- 1 szklanka płatków owsianych + 1 szklanka wrzącej wody
- 2 cebule + 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- ok. 45 dkg boczku wędzonego parzonego
- sól, pieprz, majeranek

EWENTUALNY SOS :

- 4 większe mięsiste pomidory lub poza sezonem z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub z oliwek
- sól i pieprz

1) Płatki zaparzyć wrzątkiem i pozostawić do wchłonięcia wody. Liście kapusty sparzyć- jak na gołąbki. Ściąć ze spodniej strony zgrubienia liści.
2) Dno i boki naczynia wyłożyć cienkimi plastrami boczku. Resztę pozostawić do wyłożenia na wierzch zapiekanki. Na 1 łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
3) Do zmielonego mięsa dodać przestudzone płatki i cebulkę i pozostałe składniki. Masę wyrobić doprawiając solą , pieprzem i majerankiem. Rozdzielić dłonią na 3 równe części.
4) Na wyłożone plastry boczku wyłożyć liście kapusty ( można podwójnie), na wierzch 1 część mięsa. Całość powtórzyć jeszcze dwa razy. Ostatnią warstwą jest kapusta. Na wierzch wyłożyć resztki drobniej pokrojonego boczku.
5) Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 190 stopni C i piec z termoobiegiem 35 minut. Po tym czasie pokrywkę zdjąć i piec jeszcze 10 minut- też z termoobiegiem.
Bez termoobiegu- 45 minut z przykryciem i 20 minut bez przykrycia. Zapiekanka jest gotowa kiedy brzegi liści są mocniej przyrumienione. Taką zapiekankę można podawać- jest gotowa. Kapusta włoska idelanie nadaje się do tej potrawy. Jeżeli ktoś tej kapusty nie lubi to i tak zmienia ona smak poprzez dodatek boczku i jest bardzo smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation