Kuchnia

Smacznie, zdrowo i kolorowo

JAGLANE RAFFAELLO

kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
mleko sojowe 3 szklanki
woda 1 szklanka
ksylitol lub cukier 6-10 łyżek
wiórki kokosowe 200 gramów



Jedną szklankę kaszy jaglanej kilkakrotnie przepłukuję wodą.
Zalewam 2 szklankami mleka sojowego, 1 szklanką wody i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
Dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do posypania) i jeszcze jedną szklankę mleka sojowego.
Dosypuję 6-10 łyżek ksylitolu lub cukru (najlepiej posmakować masę po dodaniu kilku łyżek i stopniowo dosładzać, żeby osiągnęła idealną słodycz;).
Zagotowuję i gotuję jeszcze 10-15 minut.
Kaszę blenduję na gładką masę i wylewam do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie średnica 22 cm).
Posypuję wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu schładzam w lodówce.
Kroję, gdy ciasto się schłodzi i stężeje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation