Kuchnia

przepyśnik

Sekret mniszki

Uwaga - ciasto jest na naprawdę dużą, rodzinną blachę, podaję oryginalne proporcje, ale ja piekłam z połowy porcji, ciasto jest bardzo wysokie i podzielne, a ilości autorki nieco przerażają.

Ciasto I:

- 200 g margaryny

- 200 g cukru pudru

- 200 g mąki

- 8 żółtek

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia ( duża blaszka 30x35 cm ), piec około 35 minut w 180 st. C.

Ciasto II:

- 300 g mąki

- 150 g margaryny

- 100 g cukru pudru

- 3 żółtka

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżeczki kakao

Z podanych składników, oprócz kakao, zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części, jedna włożyć do lodówki, do drugiej dodać kakao, zagnieść, zamrozić.

Masa serowa:

- 1,20 kg sera zmielonego

- 500 g cukru pudru

- 2 budynie waniliowe bez cukru

- 12 jaj

- 300 g margaryny

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( można pominąć )

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę ubitą z białek, a na końcu dodać zamrożone ciemne ciasto starte na tarce, o dużych oczkach.

Blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia ( tych samych rozmiarów jak blaszka, w której piekło się ciasto I ) wylepić jasnym ciastem, podpiec do zezłocenia.

Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec około 60 minut w 175 st. C. Wystudzić.

Masa budyniowa z galaretką:

- 2 szklanki mleka

- 1 budyń waniliowy bez cukru

- 2 łyżki cukru

- 1 kostka masła

- 1 czerwona galaretka

Dodatkowo:

- polewa czekoladowa

- posiekane orzechy do posypania

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody.

W 1/4 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier, resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wylać budyń, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć, na jednolitą, puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Do masy budyniowej dodać tężejącą galaretkę, połączyć.

Masę wyłożyć na sernik, wyrównać, przykryć ciastem I.

Polać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami, schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation