Kuchnia

przepyśnik

Składniki:
3 kg cukini obranej i bez środków
4-5 średnich cebul ok 500g
3 średnie marchewki ok 500g
1 kg kolorowej papryki
4+2 łyżki soli z czubem
olej po łyżce na słoik

zalewa
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki cayene chilli
3 łyżeczki gorczycy białej
kilka liści laurowych + po 1 na słoik
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka kolendry ziarnistej
Przygotowanie:
Cukinie wyszorować, oczyścić, nie obierać.
Zetrzeć na grubych oczkach tarki tak aby wiórki były jak najdłuższe.
Osolić 4 łyżkami soli i odstawić na 2-3 h.
To samo zrobić z cebulą, obrać, pokroić w piórka osolić 2 łyżkami i odstawić na 2-3 h.
Po tym czasie warzywa wycisnąć i połączyć, dodać starte na tych samych oczkach tarki marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Zalewę zagotować z podanych składników, gdy cukier w occie się rozpuści dodać przyprawy.
Gorącą zalać sałatkę, odstawić na 3 h.
Po tym czasie pakować szczelnie do słoików wraz z zalewą dodawać po liściu laurowym, łyżce oleju i pasteryzować 2o -30 minut, na ściereczce w wodzie do 3/4 wysokości słoików.

Smacznego jest pyszna
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation