Design

Design

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pomarańczą i orzechami | Kwestia SmakuSKŁADNIKI

2 PORCJE, PO 509 KCAL
1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
1/3 opakowania rukoli (ok. 30 g)
1/4 główki sałaty lodowej
1 pomarańcza
1/3 owocu granatu
60 g orzechów pekan (lub włoskich)
SOS
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy miodowej
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Składniki sosu wymieszać w kubeczku, doprawić solą i pieprzem.
Filet z kurczaka pokroić na 4 mniejsze kawałki, doprawić solą, wysmarować oliwą i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować po 4 minuty z dwóch stron.
Kawałki kurczaka posmarować łyżką sosu i dalej grillować przez ok. 1,5 minuty na nieco mniejszym ogniu, przewrócić na drugą stronę, posmarować kolejną łyżką sosu i grillować jeszcze przez ok. 1 minutę po czym zdjąć z patelni i odłożyć. Pozostały sos wykorzystać do sałatki.
Rukolę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć, wymieszać z posiekaną sałatą lodową i wyłożyć na 2 talerze.
Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami), z reszty pomarańczy wycisnąć sok i zachować go do sosu.
Owoc granatu pokroić na ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Orzechy lekko zrumienić na patelni, grubo posiekać.
Sałatę i rukolę doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka, cząstki pomarańczy, posypać granatem i orzechami włoskimi. Polać pozostałym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation