Design

Design

Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami
Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami / 2 porcje

Składniki:
1 średnia, gruba cukinia
100 g kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
4 kawałki suszonych pomidorów
1/2 małej cebuli
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
sól do smaku


Przygotowanie:
Cukinię przekrawamy wzdłuż.
Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek.
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki razem z cebulą.
Na 2 łyżkach oleju rzepakowego smażamy miąższ z cukinii z czosnkiem i cebulą.
Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku oraz suszone oregano.
Gdy czosnek i cebula bedą miękkie, gasimy płomień.
Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do gotowej kaszy kuskus dodajemy podsmażony miąższ z cukinii, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki.
Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rzepakowym.
Warzywa wypełniamy na bogato farszem z kaszy kuskus.
Zapiekamy przez 15 - 20 minut w temp. 180 st.
Jogurt mieszamy z ząbkiem obranego i posiekanego czosnku.
Doprawiamy do smaku i dodajemy ostrą paprykę w proszku.
Mieszamy.
Upieczone cukinie podajemy posypane natką z pietruszki i jogurtem czosnkowo - paprykowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation