Kuchnia

ŁASUCHOWO czyli CIASTA I DESERY

Ciasto kruche z rabarbarem, konfiturą malinową i bezą | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

KRUCHY SPÓD
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g masła, zimnego
50 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka (białka zachować do bezy)
RABARBAR
600 g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 słoiczek (200 g) konfitury malinowej, użyłam gładkiej bez pestek
3 łyżki płatków migdałów
BEZA
4 białka
200 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE

Kruchy spód: Mąki przesiać do miski, dodać drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksować mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcierać palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
Rozwałkować lub wylepić nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkować widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut.
Rabarbar: Rabarbar opłukać, osuszyć i odciąć liście, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszać. Następnie zgrubnie wymieszać z połową konfitury.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijać na wysokich obrotach miksera. Ubijać jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować przez pół minuty.
Podpieczony spód posmarować resztą konfitury, wyłożyć rabarbar, na wierzch położyć bezę, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temp. do 60 stopni i włączyć nawiew (termoobieg), w ten sposób suszyć bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na porcje.
WSKAZÓWKI

Do ciasta można użyć nieco "ciekawszych" mąk, np. 100 g orkiszowej + 100 g owsianej + 50 g mąki z tapioki. Do bezy i owoców zamiast mąki ziemniaczanej można też użyć mąki z tapioki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation